kakao

Dlaczego kakao jest dla nas zdrowe?

Kakao już od wielu lat gości w naszych kuchniach. Sporo słyszy się o jego pozytywnym wpływie i mnóstwie prozdrowotnych właściwości. Przygotowywanie sobie zatem z niego napoju czy dodawanie go do ciast, wypieków i deserów wydaje się wyjątkowo dobrym pomysłem. Jednak co tak naprawdę ma w sobie kakao? Dlaczego warto spożywać je tak często?

Bogactwo składników odżywczych

W kakao zawartych jest wiele związków, które powinny być przez nas często spożywane, ponieważ pomagają organizmowi prawidłowo funkcjonować. Należą do nich: wapń, magnez, cynk, fosfor, selen, chrom, potas oraz żelazo. Kakao często przyjmuje się głównie ze względu na dobrze przyswajalny magnez, który zapobiega bolesnym skurczom, poprawia krzepliwość krwi i wspomaga układ nerwowy oraz pracę mięśni. Dzięki innym pierwiastkom zawartym w kakao odczuwamy mniejszy stres i napięcie, nasza koncentracja ulega poprawie, a procesy regeneracyjne są przyspieszone. Kakao zawiera też witaminy A, B, C i E oraz spore ilości kwasów tłuszczowych omega-6. Natomiast duża dawka antyoksydantów gwarantuje wolniejsze starzenie się skóry, z powodu ochrony przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

Pozytywny wpływ na pamięć

Kakao zawiera w sobie kofeinę i teobrominę, które pobudzają umysł i usprawniają jego pracę. Udowodniono także pozytywny wpływ zawartych w kakao flawonowi – okazało się, że potrafią one przeciwdziałać procesom pogarszania się pamięci. Osoby po pięćdziesiątym roku życiu powinny zatem sięgać po produkty bogate w kakao, gdyż wprowadzenie ich na stałe do diety szczególnie pomoże im w zachowaniu dobrej sprawności umysłu przez jak najdłuższy czas.

Natychmiastowa poprawa humoru

Dzięki serotoninie zawartej w kakao jesteśmy mniej narażeni na depresję i obserwujemy u siebie wyraźnie bardziej pozytywne myślenie. Taka szybka poprawa nastroju zdecydowanie przekonuje do korzystania z kakao – zwłaszcza w zimne i ciemne dni, w które nikt nie ma humoru. Serotonina pomaga także w zasypianiu (w nocy przekształca się w melatoninę), zatem mimo zawartości kofeiny spożywanie czekolady i kakao jest rekomendowane przed snem.

Kakao to produkt, który szczególnie warto dodawać do wielu przepisów. Z jego pomocą możemy dostarczyć organizmowi wielu substancji, a przy tym poprawić sobie nastrój. Tyle dobrych dla zdrowia elementów w nim zawartych przekonują niejedną osobę do codziennego przygotowywania sobie chociażby kubka tego napoju. Przy okazji kakao świetnie smakuje, co tylko przekonuje do częstszego sięgania po nie w kuchni – przepisy z wykorzystaniem kakao cieszą się popularnością zarówno wśród dorosłych, jak i mniejszych członków rodziny.