Właściwości kaszy bulgur

Ten rodzaj kaszy wytwarza się z pszenicy durum, słynącej ze swojej najwyższej jakości. Dzięki temu kasza bulgur zawiera całe mnóstwo witamin oraz składników odżywczych, których nasze organizmy potrzebują. Zawiera unikalne połączenie sodu, wapnia, potasu oraz magnezu. Potas szczególnie dobrze wpływa na pracę serca  – obniża ciśnienie i powoduje, że w czasie dużych wysiłków więcej tlenu dociera do komórek. Magnez natomiast ma pozytywne działanie na tętnice, które rozszerza, a przez to nie tworzą się zatory. Wapń zaś poprawia przepływ krwi, a sód zmniejsza napięcie mięśniowe. W bulgur znajdziemy także spore ilości witamin z grupy B, które regulują działanie układu nerwowego. To dzięki nim lepiej się skupiamy i szybciej zapamiętujemy informacje. Dodatkowo regulują one także wydzielanie się hormonów i biorą udział w procesach tworzenia się krwi.